Bomen

Het belang van bomen voor de tuin is vrij groot. Door de juiste boomkeuze kan men een kleine tuin groter doen lijken, door bomen te groeperen kun je een bossfeer oproepen.Bomen herbergen veel vogels en brengen zo leven in de tuin. Ook zorgen ze voor schaduw en nemen ze eigenlijk niet veel ruimte in doordat ze stamvormig zijn. Er zijn verschillende maten bomen, sommige soorten worden geleid of geknot. Zo vindt men voor elke tuin en smaak wel een passende boom. 

P1010563.JPG

Bij het kiezen van een boom moet men rekening houden met verschillende factoren. De uiteindelijke grootte van de boom. Bij een kleine tuin horen kleine bomen en omgekeerd. Ook de omvang en lichtdoorlaatbaarheid van de kruin is belangrijk. Of men graag bloemen en vruchten heeft of juist niet. Ook een opvallende herfstverkleuring kan een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke keuze. Bomen zorgen ook voor rust in de tuin. Door het ritselen van de bladeren verdwijnen andere achtergrondgeluiden en kan men zich ontspannen in de tuin.Heeft men niet veel plaats in de tuin kan men ook leibomenplanten. De populariteit van dit soort bomen is sterk toegenomen de laatste jaren. In principe kan men alle soorten bomen leiden, maar het vaakst gebruikt zijn lindes en platanen.

Planten van bomen

Bij het planten van bomen moet men op enkele zaken letten. Allereerst moet het plantgat voldoende groot zijn. Gemiddeld dubbel zo groot als de wortels of kluit van de boom. Ook mengt men best voldoende beplantingsaarde in het plantgat zodat de boom direct voedingsstoffen kan opnemen. Als laatste plaats men best een boompaal bij elke boom. Deze wordt dan best aan de windzijde geplaatst, bij ons meestal de westzijde. Dit zorgt ervoor dat de boomwortels zich goed kunnen vast zetten zodat de boom zonder problemen in het voorjaar uitloopt. Wat uitermate belangrijk is en dikwijls wordt vergeten is dat men regelmatig moet water geven. Niet enkel vlak na het planten maar gedurende het eerste jaar na planten. Vooral in de zomer is dit cruciaal. De nieuwe boom heeft nog niet voldoende wortels gevormd om een lange droogteperiode te overleven en kan zonder extra watergiften in de problemen komen.

Verplanten van bomen

Bomen worden in de rusttijd verplant, wat wil zeggen dat het blad er af moet zijn. De boom verbruikt dan de minste energie en is dan minder gevoelig voor transport en verplanting. Dit betekent dat bomen uit de volle grond, dus met kale wortel, alleen verplant kunnen worden van de late herfst tot het vroege voorjaar. Hierdoor heeft de boom de beste kans om in het voorjaar volledig te herontwikkelen en op te bloeien. 
                                          

Terug naar Tuincentrum