Struiken en Heesters

Een algemeen kenmerk voor struiken en heesters is dat ze in de winter, met of zonder blad, altijd zichtbaar blijven. Dit in tegenstelling tot de meeste vaste planten, waarvan de bovengrondse delen volledig afsterven. 

Struiken en heesters zijn in principe in 2 groepen in te delen; te weten: 

GROENBLIJVENDE HEESTERS wil zeggen dat deze alle seizoenen van het jaar blad dragen. Dit kan een heel belangrijk item zijn bij het invullen van een tuin. Een veel voorkomend "probleem" is dat de tuin vaak in het voorjaar of zomer wordt aangeplant met alles wat op dat moment mooi is en bloeit. Vervolgens komen de herfst en winter om de hoek kijken en is alles leeg en kaal. Bedenk daarom goed waar u (en of u) een groene "basis" wenst.

Er is tegenwoordig een zeer uitgebreid assortiment "decoratieve" groenblijvende heesters te verkrijgen, denk hierbij aan Rhododendron, Coniferen, Kardinaalshoed, Taxus, Olijfwilg, Buxus, enz. enz. Ze zijn er allemaal in vele soorten en maten. Vergeet ook zeker niet de mooie bont- en roodbladige struiken die ook in de mooie witte sneeuw prachtig tot hun recht komen. De winterbloeiende soorten (waaronder de Skimmia en Viburnum) zijn ook zeker een aanrader !! Voor meer advies kunnen wij u op het tuincentrum altijd adviseren.

BLADVERLIEZENDE HEESTERS; de naam zegt het al, in de winter verliezen ze hun bladeren. Het assortiment van deze groep is meerdere malen groter dan die van de groenblijvende groep en bloeit over het algemeen iets uitbundiger. Het is vaak toch het één of het ander, op enkele uitzonderingen na natuurlijk (zoals de altijd rijkbloeiende Rhododendron !!). Ook komen in deze groep struiken voor met een sublieme herfstkleur; zeker een aanrader !! Denk hierbij aan de Amberboom (Liquidambar) en de Japanse Esdoorn (Acer palmatum).

Houdt met het kiezen ook rekening met de bloeitijd van de heesters of struiken !! Hiermee kunt u zorgen dat u elk seizoen bloei heeft in uw tuin.

logo2rhododendron.jpg

Terug naar Tuincentrum